Witam ,
mam kilka zadan do rozwiazania z talesa i zwracam sie z prosba o odpowiedz z rozwiazaniem z gory Dziekuje
zad1. podziel dany odcinek w stosunku 3:4
zad.2 Podstawy trapezu są równe 18 cm i 12 cm. O ile centymetrow nalezy przedłużyc ramię trapezu długości 6 cm aby przecieło sie z przdłużeniem drugiego ramienia ?
zad3. Na boku AB trojkata ABC przez punkt R odległy o 3 cm od wierzchołka A poprowadzono prostą równoległą do boku AC przecinającą bok BC w punkcie S.Oblicz boki trójkąta ABC,wiedząc , ze |RB|:|AB| = 5:6 a kąt CAB = 60stopni
zad4. W trójkącie ABC wyskość CD dzieli bok AB na odcinki. Na jakie części zostanie podielony bok lBCl = 18 symetralną boku AB
zad.5 W trapezie równoramiennym ABCD krótsza podstawa ma długość 4 cm a ramie AD 10 cm. Wysokość DE trapezu przecina przekątna AC w punkcie M tak , ze lMCl:lAMl=2:3. Oblicz długość drugiej podstawy i długość przekątnej.
i to na tyle , Dziekuje za przeczytanie postu
Tales kilka zadan l liceum(3 gimanzjum)
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 12:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowgard
-
- Użytkownik
- Posty: 145
- Rejestracja: 19 lut 2009, o 18:50
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: St.W.
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 4 razy
Tales kilka zadan l liceum(3 gimanzjum)
zad.2 Podstawy trapezu są równe 18 cm i 12 cm. O ile centymetrow nalezy przedłużyc ramię trapezu długości 6 cm aby przecieło sie z przdłużeniem drugiego ramienia ?
\(\displaystyle{ \frac{x}{12}= \frac{x+6}{18}}\)
x- przedłużenie ramienia
zad3. Na boku AB trojkata ABC przez punkt R odległy o 3 cm od wierzchołka A poprowadzono prostą równoległą do boku AC przecinającą bok BC w punkcie S.Oblicz boki trójkąta ABC,wiedząc , ze |RB|:|AB| = 5:6 a kąt CAB = 60stopni
\(\displaystyle{ \frac{x}{x+3}= \frac{5}{6}}\)
x - dł. odcinka RB
\(\displaystyle{ \frac{x}{12}= \frac{x+6}{18}}\)
x- przedłużenie ramienia
zad3. Na boku AB trojkata ABC przez punkt R odległy o 3 cm od wierzchołka A poprowadzono prostą równoległą do boku AC przecinającą bok BC w punkcie S.Oblicz boki trójkąta ABC,wiedząc , ze |RB|:|AB| = 5:6 a kąt CAB = 60stopni
\(\displaystyle{ \frac{x}{x+3}= \frac{5}{6}}\)
x - dł. odcinka RB
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 12:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowgard
-
- Użytkownik
- Posty: 145
- Rejestracja: 19 lut 2009, o 18:50
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: St.W.
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 4 razy
Tales kilka zadan l liceum(3 gimanzjum)
Odkładasz odcinek CR i masz trójkąt prostokątny, gdzie kąt CAB ma 60 stopni, dodatkowo masz AR=3, więc z własności trójkąt możesz policzyć bok CA.