oblicz bok a równoległoboku

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Ewcia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 100
Rejestracja: 15 wrz 2004, o 20:37
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Tarnowskie Góry
Podziękował: 10 razy

oblicz bok a równoległoboku

Post autor: Ewcia »

wITAM MAM TAKIE ZADANIE ... nie wiem jak obliczyć bok a żeby potem obliczyć pole , mam już h =4 , b=8 ale nie wiem jak obliczyc podstawę a ..?
Dany jest równoległobok o kącie ostrym 30 stopni punkt przecięcia się przekątnych jest odlegly od jego boków odpowiednio o 2 i 4 cm , wyznacz obwód i pole równoległoboku
Dziękuję
dupakaka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 8 sty 2010, o 14:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Pomógł: 1 raz

oblicz bok a równoległoboku

Post autor: dupakaka »

masz bok a, który może być podstawą też. Wysokością będzie 2x4 czyli 8.

bo odległość punktu przecięcia przekątnych o długości 4 prowadzona jest pod kątem prostym do boku a
Ewcia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 100
Rejestracja: 15 wrz 2004, o 20:37
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Tarnowskie Góry
Podziękował: 10 razy

oblicz bok a równoległoboku

Post autor: Ewcia »

no wlasnie z tym ,że nie wychodzi mi b =16 , tak w odpowiedziach ..?
dupakaka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 8 sty 2010, o 14:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Pomógł: 1 raz

oblicz bok a równoległoboku

Post autor: dupakaka »

post612541.htm?hilit=dany%20jest%20r%C3%B3wnoleg%C5%82obok%20o%20k%C4%85cie%20ostrym#p612541

tu masz to samo zadanie rozwiązane
ODPOWIEDZ