Wysokość TRAPEZU
-
- Użytkownik
- Posty: 53
- Rejestracja: 7 gru 2009, o 23:35
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: k-k-k-wa-wa
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 8 razy
Wysokość TRAPEZU
Pole trapezu wynosi 2, długość przekątnych trapezu wynosi 4, oblicz wysokość trapezu.
-
- Użytkownik
- Posty: 53
- Rejestracja: 7 gru 2009, o 23:35
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: k-k-k-wa-wa
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 8 razy
- Swistak
- Użytkownik
- Posty: 1874
- Rejestracja: 30 wrz 2007, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 99 razy
- Pomógł: 87 razy
Wysokość TRAPEZU
a, b - przekatne
\(\displaystyle{ 2=\frac{a+b}{2} \ge \sqrt{ab} \ge \sqrt{ab\cdot sin(\alpha)}=2}\), gdzie \(\displaystyle{ \alpha}\), to kat miedzy przekatnymi. Zatem tam muszą zachodzić równości, czyli \(\displaystyle{ a=b=2}\) i kąt między przekątnymi wychodzi 90 stopni. Stąd już łatwo wynika, że wysokość tego trapezu, to \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\). Warto zauważyć, że takich trapezów jest nieskończenie wiele, nie musi to być kwadrat ale to nam nie przeszkadza w wyliczeniu jego wysokości.
\(\displaystyle{ 2=\frac{a+b}{2} \ge \sqrt{ab} \ge \sqrt{ab\cdot sin(\alpha)}=2}\), gdzie \(\displaystyle{ \alpha}\), to kat miedzy przekatnymi. Zatem tam muszą zachodzić równości, czyli \(\displaystyle{ a=b=2}\) i kąt między przekątnymi wychodzi 90 stopni. Stąd już łatwo wynika, że wysokość tego trapezu, to \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\). Warto zauważyć, że takich trapezów jest nieskończenie wiele, nie musi to być kwadrat ale to nam nie przeszkadza w wyliczeniu jego wysokości.
-
- Użytkownik
- Posty: 53
- Rejestracja: 7 gru 2009, o 23:35
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: k-k-k-wa-wa
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 8 razy
- Swistak
- Użytkownik
- Posty: 1874
- Rejestracja: 30 wrz 2007, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 99 razy
- Pomógł: 87 razy
Wysokość TRAPEZU
Oczywiście mi się trochę popieprzyło.
Powinno być.
\(\displaystyle{ 2=\frac{a+b}{2} \ge \sqrt{ab} \Rightarrow P=\frac{ab\cdot sin \alpha}{2} \le \frac{ab}{2} \le 2}\) i z tego już wszystko wynika.
Powinno być.
\(\displaystyle{ 2=\frac{a+b}{2} \ge \sqrt{ab} \Rightarrow P=\frac{ab\cdot sin \alpha}{2} \le \frac{ab}{2} \le 2}\) i z tego już wszystko wynika.