Nie mogę sobie poradzić z tym zadaniem:
W kwadracie o boku długości 1 połączono środek jednego z boków z końcami przeciwległego boku, dzieląc kwadrat na trzy trójkąty. Oblicz sumę długości promieni kół wpisanych w dwa z tych trójkątów, mających wspólny bok.
Pomoże ktoś?
Suma długości promieni
-
- Użytkownik
- Posty: 145
- Rejestracja: 19 lut 2009, o 18:50
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: St.W.
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 4 razy
Suma długości promieni
Po pierwsze musisz znać pola i boki obu trójkątów. Trójkąt mniejszy jest prostokątny i ma boki dł. 1 cm oraz 0,5 cm. Trzeci(przeciwprostokątną) oblicz z Pitagorasa.
Drugi trójkąt, większy, ma podstawę dł. 1 cm i wysokość dł 1 cm. Korzystając z Pitagorasa oblicz pozostałe boki. Jak już to zrobisz to oblicz pola obu trójkątów.
Wzór na promień okręgu wpisanego w trójkąt jest taki \(\displaystyle{ r= \frac{2 \cdot P}{a+b+c}}\), gdzie P to pole trójkąta, a a,b i c to boki.
Jak gdziesz utkniesz to pokieruję Cię dalej. Pozdrawiam
Drugi trójkąt, większy, ma podstawę dł. 1 cm i wysokość dł 1 cm. Korzystając z Pitagorasa oblicz pozostałe boki. Jak już to zrobisz to oblicz pola obu trójkątów.
Wzór na promień okręgu wpisanego w trójkąt jest taki \(\displaystyle{ r= \frac{2 \cdot P}{a+b+c}}\), gdzie P to pole trójkąta, a a,b i c to boki.
Jak gdziesz utkniesz to pokieruję Cię dalej. Pozdrawiam
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 9 sty 2010, o 22:01
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Klb
- Podziękował: 1 raz
Suma długości promieni
Dziękuję bardzo;* Raczej sobie teraz poradzę, ale jakby coś to będę pisać;) Jeszcze raz dziękuję, co kilka głów to nie jedna;)