1 Dwa boki trójkąta mają długość a = 7cm i b = 8 cm, a długość promienia okręgu wpisanego w ten trójkąt jest równa \(\displaystyle{ \sqrt{5}}\). Wiedząc, że pole trójkąta jest równe 15\(\displaystyle{ \sqrt{5}}\), oblicz sinusy kątów tego trójkąta.
))))))))))))
Sinusy boków trójkąta
-
- Użytkownik
- Posty: 2959
- Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 281 razy
- Pomógł: 498 razy
Sinusy boków trójkąta
Skorzystaj ze wzoru:
\(\displaystyle{ P=\frac{1}{2}ab sin\gamma}\), gdzie \(\displaystyle{ \gamma}\) - kąt między bokami a,b,
oraz twierdzenia sinusów.
\(\displaystyle{ P=\frac{1}{2}ab sin\gamma}\), gdzie \(\displaystyle{ \gamma}\) - kąt między bokami a,b,
oraz twierdzenia sinusów.
-
- Użytkownik
- Posty: 145
- Rejestracja: 19 lut 2009, o 18:50
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: St.W.
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 4 razy
Sinusy boków trójkąta
Najpierw skorzystaj z wzoru na promień okręgu wpisanego w dowolny trójkąt żeby obliczyć 3 bok:
\(\displaystyle{ r= \frac{2 \cdot P}{a+b+c}}\)
Później możesz skorzystać z tw. cosinusów (Carnota) i mając cosinusy z jedynki trygonometryczenej policzysz sobie sinusy.
\(\displaystyle{ r= \frac{2 \cdot P}{a+b+c}}\)
Później możesz skorzystać z tw. cosinusów (Carnota) i mając cosinusy z jedynki trygonometryczenej policzysz sobie sinusy.
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 5 sty 2010, o 20:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
Sinusy boków trójkąta
Czy mógłby to zadanie ktoś zrobić do końca ;D ?? Dodam jeszcze, że
w odpowiedzi pisze, : sin α =5/3 sinβ=85/21 sin γ =35/7
w odpowiedzi pisze, : sin α =5/3 sinβ=85/21 sin γ =35/7