1 Obwód trójkąta wynosi 54 cm, długości jego boków są w stosunku 2:3:4. Oblicz pole powierzchni tego trójkąta.
2 w trójkącie równoramiennym ABC podstawa ma długość 12, a stosunek wysokości poprowadzonej od ramienia do innej wysokości tego trójkąta jest równy 4/3. Oblicz pole tego trójkąta.
Pola powierzchni
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Pola powierzchni
Piszczyk pisze:Ale co dalej z tymi bokami do jakiego wzoru to mam podstawić :>
przecież Piszczyk pisze:1 Obwód trójkąta wynosi 54 cm, ...
- wujomaro
- Użytkownik
- Posty: 2154
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 299 razy
Pola powierzchni
Czyli zad 1.
\(\displaystyle{ 2x+3x+4x=54}\)
\(\displaystyle{ 9x=54}\)
\(\displaystyle{ x= \frac{54}{9}=6}\)
a=2x=12
b=3x=18
c=4x=24
A teraz wzór Herona:
\(\displaystyle{ \sqrt{p \left(p-a \right) \left(p-b \right) \left(p-c \right) }}\)
\(\displaystyle{ p= \frac{1}{2}a+b+c}\)
Więc pole to:
\(\displaystyle{ \sqrt{27 \left( 27-12\right) \left(27-18 \right) \left(27-24 \right) }= \sqrt{10935} j^{2}}\)
\(\displaystyle{ j^{2}}\)jednostka miary w kwadracie, bo pole powierzchni.
\(\displaystyle{ 2x+3x+4x=54}\)
\(\displaystyle{ 9x=54}\)
\(\displaystyle{ x= \frac{54}{9}=6}\)
a=2x=12
b=3x=18
c=4x=24
A teraz wzór Herona:
\(\displaystyle{ \sqrt{p \left(p-a \right) \left(p-b \right) \left(p-c \right) }}\)
\(\displaystyle{ p= \frac{1}{2}a+b+c}\)
Więc pole to:
\(\displaystyle{ \sqrt{27 \left( 27-12\right) \left(27-18 \right) \left(27-24 \right) }= \sqrt{10935} j^{2}}\)
\(\displaystyle{ j^{2}}\)jednostka miary w kwadracie, bo pole powierzchni.