W trapezie prostokątnym o obwodzie 8 krótsza podstawa i wysokość mają równe długości. Różnica długości podstaw wynosi 2. Oblicz długości podstaw trapezu.
Wykonałem to zadanie ale licząc równanie kwadratowe otrzymałem 2 dodatnie rozwiązania i nie wiem które mam wykorzystać.
Oblicz podstawy
-
- Użytkownik
- Posty: 480
- Rejestracja: 26 gru 2009, o 15:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 138 razy
Oblicz podstawy
Domyślam się, że dochodząc do takiego równania:
\(\displaystyle{ 3a+ \sqrt{a^2+4} = 6}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{a^2+4} = 6-3a}\)
Podnosisz stronami do kwadratu? Jeżeli tak, to możesz to zrobić jedynie z założeniem, że: \(\displaystyle{ 6-3a \ge 0}\), czyli: \(\displaystyle{ a \le 2}\).
Jedno rozwiązanie takie będzie, drugie będzie od dwójki większe
\(\displaystyle{ 3a+ \sqrt{a^2+4} = 6}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{a^2+4} = 6-3a}\)
Podnosisz stronami do kwadratu? Jeżeli tak, to możesz to zrobić jedynie z założeniem, że: \(\displaystyle{ 6-3a \ge 0}\), czyli: \(\displaystyle{ a \le 2}\).
Jedno rozwiązanie takie będzie, drugie będzie od dwójki większe