Sprawdzenie - pole i obwód obszaru wspólnego

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Awatar użytkownika
tomcio1243
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 101
Rejestracja: 19 lut 2009, o 22:46
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 2 razy

Sprawdzenie - pole i obwód obszaru wspólnego

Post autor: tomcio1243 »

Długość boku kwadratu ABCD jest równa 6 cm. Oblicz pole i długość obwodu części wspólnej kół ośrodkach w punktach B i D i o promieniu 6 cm.
Rysunek:

rysuje trójkąt równoboczny i oznaczam różne częsci x i y:

\(\displaystyle{ Py - pole y}\)
\(\displaystyle{ Px - pole x}\)

\(\displaystyle{ Py = \frac{6 ^{2} \sqrt{3} }{4} = \frac{36 \cdot \sqrt{3} }{4} =9 \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ Px = \frac{1}{6} &$\Pi$&\ 6^{2} - 9 \sqrt{3} = 6 \Pi\ - 9 \sqrt{3}}\)

\(\displaystyle{ Pz - pole z}\)

\(\displaystyle{ Pz=9 \sqrt{3} +2(6 &$\Pi$&\ - 9 \sqrt{3} )=9 \sqrt{3} +12 &$\Pi$&\ -18 \sqrt{3} =12 &$\Pi$&\ -9 \sqrt{3}}\)

\(\displaystyle{ Oz - obwód z}\)

\(\displaystyle{ Oz = 6 + 2( \frac{1}{6} \cdot 2 \Pi\ 6)=6+4 \Pi\}\)
Odp: Pole wynosi \(\displaystyle{ 12 &$\Pi$&\ - 9 \sqrt{3}}\) , a obwód \(\displaystyle{ 6 + 4 &$\Pi$&\}\).

Bym prosił by ktoś mi to sprawdził.
Jak jest dobrze to poczekam az chociaz 2 osoby napisza ze jest ok, a jak zle to prosze mi wytlumaczyc blad i zrobic do konca. Nie zwracajcie tez uwagi na dwa znaki "$" w ostatnich obliczeniach nie mam pojecia dlaczego mi wyskoczyly.

Dziekuje i pozdrawiam ;]-- 7 sty 2010, o 20:18 --Rzeczywiście super tu są matematycy ... x.O
TheBill
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2372
Rejestracja: 25 paź 2009, o 11:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 245 razy

Sprawdzenie - pole i obwód obszaru wspólnego

Post autor: TheBill »

Przeczytaj jeszcze raz polecenie, trzeba policzyć dwa pola takie jak Twoje "z", to samo z obwodem
Wszystko ładnie pieknie, tylko po co w poleceniu jest mowa o tym kwadracie? -.-
Awatar użytkownika
tomcio1243
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 101
Rejestracja: 19 lut 2009, o 22:46
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 2 razy

Sprawdzenie - pole i obwód obszaru wspólnego

Post autor: tomcio1243 »

mozliwe ze po to aby wpasc ze tam musi byc trojkat rownoboczny x]
dziekuje ci bardzo ;]
ODPOWIEDZ