Pole trapezu równoramiennego wynosi 60cm*, a suma długości podstaw- 24cm. Oblicz długość przekątnej trapezu.
z góry dzięki za pomoc:)
Obliczenie długości przekątnej trapezu
-
- Użytkownik
- Posty: 16323
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3245 razy
Obliczenie długości przekątnej trapezu
Obliczam \(\displaystyle{ h}\)
\(\displaystyle{ P= \frac{(a+b)h}{2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{24h}{2} =60}\)
\(\displaystyle{ h=5}\)
Policz długośc tego małego odcinka, który powstanie ma dluższej podstawie po poprowadzeniu wysokości z wierzchołka kąta rozwartego, a potem przekatną z Pitagorasa.
\(\displaystyle{ P= \frac{(a+b)h}{2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{24h}{2} =60}\)
\(\displaystyle{ h=5}\)
Policz długośc tego małego odcinka, który powstanie ma dluższej podstawie po poprowadzeniu wysokości z wierzchołka kąta rozwartego, a potem przekatną z Pitagorasa.