Oblicz długość boków trójkąta równoramiennego \(\displaystyle{ ABC}\), wiedząc, że
\(\displaystyle{ \left|AB \right| = 2a+5}\)
\(\displaystyle{ \left| BC\right|=a+6}\)
\(\displaystyle{ \left|CA \right| =4a-1}\)
Długość boków trójkąta równoramiennego
-
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 30 gru 2009, o 20:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
-
- Użytkownik
- Posty: 82
- Rejestracja: 4 sty 2010, o 14:47
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 2 razy
Długość boków trójkąta równoramiennego
trzeba sprawdzić wszystkie 3 możliwości:
\(\displaystyle{ 1. \left|AB \right| = \left|BC \right|
2. \left| AB\right| = \left|AC \right|
3. \left|AC \right| = \left|BC \right|}\)
\(\displaystyle{ 1. \left|AB \right| = \left|BC \right|
2. \left| AB\right| = \left|AC \right|
3. \left|AC \right| = \left|BC \right|}\)
- wujomaro
- Użytkownik
- Posty: 2154
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 299 razy
Długość boków trójkąta równoramiennego
\(\displaystyle{ |AB|=|AC|}\)
\(\displaystyle{ 2a+5=4a-1}\)
\(\displaystyle{ 2a+6=4a}\)
\(\displaystyle{ 6=2a}\)
\(\displaystyle{ a=3}\)
\(\displaystyle{ |AB|=2a+5=6+5=11}\)
\(\displaystyle{ |BC|=a+6=3+6=9}\)
\(\displaystyle{ |CA|=4a-1=12-1=11}\)
Pozdrawiam.
\(\displaystyle{ 2a+5=4a-1}\)
\(\displaystyle{ 2a+6=4a}\)
\(\displaystyle{ 6=2a}\)
\(\displaystyle{ a=3}\)
\(\displaystyle{ |AB|=2a+5=6+5=11}\)
\(\displaystyle{ |BC|=a+6=3+6=9}\)
\(\displaystyle{ |CA|=4a-1=12-1=11}\)
Pozdrawiam.