Obwód trójkąta

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
lucas93_93
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 34
Rejestracja: 30 gru 2009, o 20:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź

Obwód trójkąta

Post autor: lucas93_93 »

Obwód trójkąta \(\displaystyle{ ABC}\) wynosi 21 cm. Wysokość \(\displaystyle{ CD}\) dzieli go na dwa trójkąty, których obwody wynoszą odpowiednio 12 cm i 15 cm. Oblicz długość wysokości \(\displaystyle{ CD}\)
91carlos
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 16 lut 2009, o 18:20
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy

Obwód trójkąta

Post autor: 91carlos »

Skoro obwód \(\displaystyle{ ABC}\) równy jest 21cm, to zawiera się on także w obwodach dwóch powstałych trójkątów. Wysokość \(\displaystyle{ CD}\) powtarza się 2 razy (w jednym i drugim powstałym trójkącie). Zatem jeśli odejmiesz od sumy obwodów powstałych trójkątów obwód \(\displaystyle{ ABC}\) otrzymasz \(\displaystyle{ 2CD}\)

\(\displaystyle{ 12+15-21=2CD}\)

\(\displaystyle{ 2CD=6}\)

\(\displaystyle{ CD=3}\)
ODPOWIEDZ