stosunek pol i obwodow
- wiedzma
- Użytkownik
- Posty: 167
- Rejestracja: 29 gru 2007, o 12:33
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 93 razy
stosunek pol i obwodow
Kolo, kwadrat i trojkat rownoboczny maja pola, ktore tworza stosunek 1:4:9. Policzyc stosunek ich obwodow.
-
- Użytkownik
- Posty: 518
- Rejestracja: 21 lut 2007, o 17:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kluczewsko
- Podziękował: 20 razy
- Pomógł: 67 razy
stosunek pol i obwodow
a-bok kwadratu, r-promien,b bok trójkąta
\(\displaystyle{ \frac{a^2}{ \pi r^2}=4 \\ \frac{\pi r^2}{ \frac{a^2 \sqrt{3} }{4}} = \frac{1}{9} \\ \frac{\frac{a^2 \sqrt{3} }{4}}{a^2} = \frac{9}{4} \\}\)
wyliczasz abc i liczysz stosunek obwodów
\(\displaystyle{ \frac{a^2}{ \pi r^2}=4 \\ \frac{\pi r^2}{ \frac{a^2 \sqrt{3} }{4}} = \frac{1}{9} \\ \frac{\frac{a^2 \sqrt{3} }{4}}{a^2} = \frac{9}{4} \\}\)
wyliczasz abc i liczysz stosunek obwodów