witam, mam problem z 3 zadaniami z działu o Twierdzeniu Talesa. Bardzo prosze o pomoc w rozwiazaniu tych zadan. W piątek kartkówka, musze ją zaliczyc pozytywnie.
zadania
10.5
W trójkacie ABC wysokość CD dzieli bok AB na odcinki długości |AD|=4cm i |DB|= 10cm.Bok BC ma 16 cm długości . Wyznacz długości odcinków, na jakie symetralna boku AB podzieli bok |BC|.
10.9
W trójkacie równobocznym ABC obrano na boku BC taki punkt E, że: |BE|:|EC|=1:2. Oblicz tanges BAE
10.11
Wysokość CD trójkąta, której długość wynosi 5 cm, dzieli bok AB na dwa odcinki tak, że |AD|=4cm i |DB|=8cm. W trójkacie tym poprowadzona prosta EF równoległą do CD, która podzielła ten trójkąt na dwie figury o równych polach i taką że \(\displaystyle{ E \in BC}\) , \(\displaystyle{ F \in AB}\).Oblicz długość odcinka lezącego na tej prostej, zawartego w tym trójkacie.
normalnie, siedze i siedze i nic nie moge zrobic. nie wiem czy problem tkwi w złych rysunkach.. sam nie wiem... prosze o jakies łopatologiczne wytłumaczenie-- 6 stycznia 2010, 15:59 --jeszcze raz prosze o pomoc, naprawde nik nie da rady ?!
tales i problemy natury matematycznej
- Rooibos
- Użytkownik
- Posty: 37
- Rejestracja: 15 lut 2009, o 13:41
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: I LO im. St. Dubois
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 4 razy
tales i problemy natury matematycznej
10.5
narysuj trójkąt i tą wysokość i symetralną AB. oznaczmy S jako punkt przecięcia symetralnej z bokiem AB zauważ, że ta symetralna jest równoległa do wysokości CD. skoro AD = 4, a BD = 10, to AB = 14. symetralna dzieli na połowę, więc BS = 7. BC = 16. Oznaczmy jako P punkt przecięcia symetralnej AB z bokiem BC. I tu Tales: BP:BS = BC:BD, czyli x : 7 = 16:10, z czego x = 11, 2. 16 - 11,2 = 4,8. Czyli symetralna boku AB dzieli bok BC na odcinki o długości 11, 2 i 4, 8.
narysuj trójkąt i tą wysokość i symetralną AB. oznaczmy S jako punkt przecięcia symetralnej z bokiem AB zauważ, że ta symetralna jest równoległa do wysokości CD. skoro AD = 4, a BD = 10, to AB = 14. symetralna dzieli na połowę, więc BS = 7. BC = 16. Oznaczmy jako P punkt przecięcia symetralnej AB z bokiem BC. I tu Tales: BP:BS = BC:BD, czyli x : 7 = 16:10, z czego x = 11, 2. 16 - 11,2 = 4,8. Czyli symetralna boku AB dzieli bok BC na odcinki o długości 11, 2 i 4, 8.
-
- Użytkownik
- Posty: 64
- Rejestracja: 4 paź 2008, o 15:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wieliczka
- Podziękował: 13 razy
tales i problemy natury matematycznej
dziekuje bardzo za pomoc udało się gorzej z reszta zadan, dalej mam problem... prosze o jakie kolwiek podpowiedzi