Okrąg ma promień 10cm. Oblicz pole wpisywanego w ten okrąg:
a) kwadratu
b) sześciokąta foremnego
c) trójkąta równobocznego
Proszę o pomoc, z góry dziękuję.
Zapisywanie na i w okręgu
- wujomaro
- Użytkownik
- Posty: 2154
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 299 razy
Zapisywanie na i w okręgu
a) \(\displaystyle{ P= \frac{ d^{2} }{2}= \frac{400}{2}=200}\)
c) wys. to 15.
\(\displaystyle{ h= \frac{a \sqrt{3} }{2}=15}\)
\(\displaystyle{ a \sqrt{3}=30}\)
\(\displaystyle{ a= 10 \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ P= \frac{ a^{2} \sqrt{3} }{4}= \frac{300 \sqrt{3}}{4}=75 \sqrt{3}=130}\)
c) wys. to 15.
\(\displaystyle{ h= \frac{a \sqrt{3} }{2}=15}\)
\(\displaystyle{ a \sqrt{3}=30}\)
\(\displaystyle{ a= 10 \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ P= \frac{ a^{2} \sqrt{3} }{4}= \frac{300 \sqrt{3}}{4}=75 \sqrt{3}=130}\)