środek odcinka

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
madzia910527
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 5 sty 2010, o 19:56
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: WARSZAWA
Podziękował: 1 raz

środek odcinka

Post autor: madzia910527 »

punkt S(a,b) jest środkiem odcinka o końcach A(-4,4), B(b,8). wyznacz współrzędne a i b.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3247 razy

środek odcinka

Post autor: anna_ »

\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{-4+b}{2} =a \\ \frac{4+8}{2} =b \end{cases}}\)
ODPOWIEDZ