1.W równoległoboku,którego obwód jest równy 60cm, stosunek wysokości wynosi 2:3. Oblicz długości boków tego równoległoboku.
2.Kąt ostry rombu ma miarę 60stopni.a długość promienia okręgu wpisanego w ten romb wynosi w sqrt{3} 3. Oblicz
-długość przekątnych rombu
-długość odcinków,na jakie punkt styczności okręgu z rombem dzieli bok tego rombu.
Boki równoległoboku
-
- Użytkownik
- Posty: 3101
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zarów
- Pomógł: 635 razy
Boki równoległoboku
Trójkąty AED i CFD są podobne. stąd \(\displaystyle{ \frac{h}{g}= \frac{2}{3}= \frac{a}{b}.}\) Ponadto z daanych \(\displaystyle{ 2a+2b=60.}\)
- wujomaro
- Użytkownik
- Posty: 2154
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 299 razy
Boki równoległoboku
sqrt{3} 3
o to to co to jest? zapisz to w tagach.
chodzi o pierwiastek trzeciego stopnia z 3?
\(\displaystyle{ 2 sqrt{3} \(\displaystyle{
\(\displaystyle{ \alpha =60}\)(stopni)
\(\displaystyle{ d_{1}=2a sin \frac{ \alpha }{2}}\)
\(\displaystyle{ d_{2}=2a cos \frac{ \alpha }{2}}\)
a wyliczysz ze wzoru na promień koła wpisanego czyli
\(\displaystyle{ r= \frac{1}{2}a sin \alpha =2 \sqrt{3}}\)
poszukaj w tablicach trygonometrycznych sinus i cosinus kąta 60(stopni)
Pozdrawiam.}\)}\)
o to to co to jest? zapisz to w tagach.
chodzi o pierwiastek trzeciego stopnia z 3?
\(\displaystyle{ 2 sqrt{3} \(\displaystyle{
\(\displaystyle{ \alpha =60}\)(stopni)
\(\displaystyle{ d_{1}=2a sin \frac{ \alpha }{2}}\)
\(\displaystyle{ d_{2}=2a cos \frac{ \alpha }{2}}\)
a wyliczysz ze wzoru na promień koła wpisanego czyli
\(\displaystyle{ r= \frac{1}{2}a sin \alpha =2 \sqrt{3}}\)
poszukaj w tablicach trygonometrycznych sinus i cosinus kąta 60(stopni)
Pozdrawiam.}\)}\)
Ostatnio zmieniony 5 sty 2010, o 22:54 przez wujomaro, łącznie zmieniany 3 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 37
- Rejestracja: 28 paź 2008, o 19:00
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy
Boki równoległoboku
kurde nie wiem co jest mam tak samo jak ty a mi sie nie wyświetla. chodzi o 2 pierwiastki z 3