Równoleglobok...kąty i równanie..!

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
mini1710
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 5 sty 2010, o 19:28
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Konin

Równoleglobok...kąty i równanie..!

Post autor: mini1710 »

Obwód równoległoboku jest równy 19 cm,jeden bok jest o 3,5 cm krótszy od drugiego boku,a kąt między bokami ma miarę 45 stopni.
a) narysuj równoległobok o powyższych własnościach oraz jego wysokości.
b)Oblicz pozostałe kąty wewnętrzne tego równoległoboku.
Plis pomóżcie...
bartek5
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 149
Rejestracja: 17 paź 2009, o 14:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: aaaaa
Podziękował: 26 razy
Pomógł: 20 razy

Równoleglobok...kąty i równanie..!

Post autor: bartek5 »

Obw- 19
x-bok I
x-3,5 -bok II
Obw - x+x+x-3,5+x-3,5=19
4x=26
x=6,5
boki:6,5:6,5:3:3-- 5 sty 2010, o 19:57 --kąty: 45,45,135,135
mini1710
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 5 sty 2010, o 19:28
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Konin

Równoleglobok...kąty i równanie..!

Post autor: mini1710 »

bartek5, dzięki...na pewno mi to wiele pomoże...;];]
ODPOWIEDZ