Problem dotyczy pewnego zdania które ostatnio otrzymałem. Na pierwszy rzut oka zadanie wydawało mi się proste, jest z zakresu podstawowego.
Zadanie brzmi:
Oblicz obwód trapezu wiedząc że mniejsza podstawa ma 4 cm, większa 10 cm. Katy pomiędzy ramionami a większą podstawą wynoszą 45 i 60 stopni.
Wystarczy obliczyć długości ramion, lecz tutaj pojawia się haczyk, ponieważ potrzebne są długości boków trójkątów utworzonych w tym trapezie, ponieważ nie jest to trapez równoboczny nie wystarczy od podstawy większej odjąć mniejszą i podzielić przez dwa, po czym zastosować z zależności trygonometryczne w trójkątach.
Proszę o pomoc i pozdrawiam
Trapez różnoboczny zakres podstawowy
-
- Użytkownik
- Posty: 564
- Rejestracja: 30 lip 2009, o 09:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 122 razy
Trapez różnoboczny zakres podstawowy
Poprowadz 2 wysokosci \(\displaystyle{ h}\) z wierzcholkow przy krotszej podstawie
\(\displaystyle{ x+y+4 =10}\)
\(\displaystyle{ tg60^o = \frac{h}{x} \Rightarrow x = \frac{ \sqrt{3}h }{3}}\)
\(\displaystyle{ tg45^o = \frac{h}{y} \Rightarrow y = h}\)
\(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{3}h }{3}+h + 4 =10 \Rightarrow h=...}\)
Dalej juz prosta sprawa...
\(\displaystyle{ x+y+4 =10}\)
\(\displaystyle{ tg60^o = \frac{h}{x} \Rightarrow x = \frac{ \sqrt{3}h }{3}}\)
\(\displaystyle{ tg45^o = \frac{h}{y} \Rightarrow y = h}\)
\(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{3}h }{3}+h + 4 =10 \Rightarrow h=...}\)
Dalej juz prosta sprawa...
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 5 sty 2010, o 18:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Pokój, brzy biurku
Trapez różnoboczny zakres podstawowy
Dziękuję za naprowadzenie, wcześniej szukałem czegoś do podstawiania, i nie wychodziło mi to.