Krótsza podstawa trapezu ma długość 3 pierwiastków z 6.Kąty przy tej podstawie mają miary 135 i 60 stopni,a dłuższe ramie ma długość 18 cm.Oblicz pole tego trapezu.
proszę o pomoc ;p
pole trapezu
- Rooibos
- Użytkownik
- Posty: 37
- Rejestracja: 15 lut 2009, o 13:41
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: I LO im. St. Dubois
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 4 razy
pole trapezu
No to tak:
Rysujesz trapez. zaznaczasz dane długości. rysujesz h wychodzącą z wierzchołka przy kącie 135 stopni. kąty przy ramieniu trapezu mają 180 stopni, więc jeden z kątów będzie miał 45 stopni (ten przy ramieniu gdzie jest 135 stopni). zauważ teraz trójkąt 45, 45, 90, który tworzy h, bok 18 i dłuższa podstawa. obliczasz z własności trójkąta 45 ,45, 90 krótszą podstawę i h. będą miały po 9 pierwiastek z 2. Możesz już obliczać pole:
S= (3 pierwiastki z 6 + 9 pierwiastków z 2 ) x 9 pierwiastków z 2 : 2 = 81 + 27 pierwiastków z 3 = 27(3+ pierwiastek z 3)
Jakby coś, poprawcie.
Rysujesz trapez. zaznaczasz dane długości. rysujesz h wychodzącą z wierzchołka przy kącie 135 stopni. kąty przy ramieniu trapezu mają 180 stopni, więc jeden z kątów będzie miał 45 stopni (ten przy ramieniu gdzie jest 135 stopni). zauważ teraz trójkąt 45, 45, 90, który tworzy h, bok 18 i dłuższa podstawa. obliczasz z własności trójkąta 45 ,45, 90 krótszą podstawę i h. będą miały po 9 pierwiastek z 2. Możesz już obliczać pole:
S= (3 pierwiastki z 6 + 9 pierwiastków z 2 ) x 9 pierwiastków z 2 : 2 = 81 + 27 pierwiastków z 3 = 27(3+ pierwiastek z 3)
Jakby coś, poprawcie.