Proszę o pomoc w tym zadaniu!
W trapezie o podstawach długości 21 i 7 i wysokości 12 poprowadzono przekątne, które podzieliły trapez na 4 trójkąty. Oblicz pola tych trójkątów.
Podpowiem, że w odpowiedziach do zadania mam coś takiego:
Szukane pola wynoszą:
P1= 10,5 * 9 = 94,5
P2= 126 - 94,5 = 31,5
P3= 42 - 3,5 * 9 = 10,5
P4= 126 - 94,5=31,5
I powiem szczerze, że nic mi to nie mówi.
Z góry dzięki!
Trapez i pola trójkątów
- Mortify
- Użytkownik
- Posty: 768
- Rejestracja: 22 lis 2007, o 22:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Biała Podlaska / MIMUW
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 164 razy
Trapez i pola trójkątów
Mamy podobieństwo trójkątów (KKK) przy podstawach. Dzięki temu możesz obliczyć wysokości w tych trójkątach, bo \(\displaystyle{ h_1 + h_2 = 12}\) i \(\displaystyle{ \frac{h_1}{h_2}= \frac{7}{21}}\). To powinno pomóc. Ponadto pola trójkątów przy ramionach są równe (dlaczego?).
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.