Romb i długość jego odcinków.
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 13:05
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Białystok
- Podziękował: 1 raz
Romb i długość jego odcinków.
Romb ABCD o boku długości a i kącie ostrym \(\displaystyle{ \alpha}\) podzielono na trzy części o równych polach odcinkami AP oraz AQ (\(\displaystyle{ P \in BC, \ Q \in DC}\)). Wyznacz długość odcinków AP oraz AQ.
Nie mam pojęcia jak się do tego zabrać...
Nie mam pojęcia jak się do tego zabrać...
Ostatnio zmieniony 3 sty 2010, o 14:18 przez Justka, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Cały kod LaTeX-a umieszczaj w tagach[latex].
Powód: Cały kod LaTeX-a umieszczaj w tagach
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Romb i długość jego odcinków.
Wskazówka:
\(\displaystyle{ S_{ABP}= \frac{1}{2} |AB| \cdot |BP| \cdot sin(ABC)= \frac{2}{3} S_{ABC}= \frac{2}{3} \cdot \frac{1}{2}|AB| \cdot |BC| \cdot sin(ABC)}\)
Z tego równania wyznaczysz |BP| a następnie z tw. cosinusów |AP| (trójkąt ABP)
\(\displaystyle{ S_{ABP}= \frac{1}{2} |AB| \cdot |BP| \cdot sin(ABC)= \frac{2}{3} S_{ABC}= \frac{2}{3} \cdot \frac{1}{2}|AB| \cdot |BC| \cdot sin(ABC)}\)
Z tego równania wyznaczysz |BP| a następnie z tw. cosinusów |AP| (trójkąt ABP)
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 13:05
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Białystok
- Podziękował: 1 raz
Romb i długość jego odcinków.
Ale przecież nie posiadam nawet kąta B żebym mógł skorzystać z tego twierdzenia cos. na AP...
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Romb i długość jego odcinków.
Przecież:
\(\displaystyle{ \sphericalangle (ABC)=180- \sphericalangle (BAD)=180-\alpha}\)
Suma kąta ostrego i rozwartego w rombie jest przecież równa 180 stopni.
A chyba wiesz, że:
\(\displaystyle{ cos(180-\alpha)=-cos \alpha}\)
\(\displaystyle{ \sphericalangle (ABC)=180- \sphericalangle (BAD)=180-\alpha}\)
Suma kąta ostrego i rozwartego w rombie jest przecież równa 180 stopni.
A chyba wiesz, że:
\(\displaystyle{ cos(180-\alpha)=-cos \alpha}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 13:05
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Białystok
- Podziękował: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 7 lis 2010, o 16:01
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 4 razy
Romb i długość jego odcinków.
Czy mógłby ktoś wyjaśnić czemu \(\displaystyle{ S_{ABP}= \frac{2}{3} S_{ABC}}\)mat_61 pisze:Wskazówka:
\(\displaystyle{ S_{ABP}= \frac{1}{2} |AB| \cdot |BP| \cdot sin(ABC)= \frac{2}{3} S_{ABC}= \frac{2}{3} \cdot \frac{1}{2}|AB| \cdot |BC| \cdot sin(ABC)}\)
Z tego równania wyznaczysz |BP| a następnie z tw. cosinusów |AP| (trójkąt ABP)
Dziękuję za pomoc from the mountain
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Romb i długość jego odcinków.
\(\displaystyle{ (*) S_{ABP}= \frac{1}{3} S_{ABCD}}\) - wg treści zadania
\(\displaystyle{ (**) S_{ABCD}= 2 \cdot S_{ABC}}\) - to chyba jest jasne
Teraz wstaw (**) do (*)
\(\displaystyle{ (**) S_{ABCD}= 2 \cdot S_{ABC}}\) - to chyba jest jasne
Teraz wstaw (**) do (*)
-
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 7 lis 2010, o 16:01
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 4 razy