Obwód trójkąta - twierdzenie sinusów

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Awatar użytkownika
kamilrun
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 221
Rejestracja: 31 paź 2009, o 10:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: krk
Podziękował: 57 razy
Pomógł: 5 razy

Obwód trójkąta - twierdzenie sinusów

Post autor: kamilrun »

Witam,

Mam pytanie odnośnie takiego zadania:

Oblicz obwód trójkąta równoramiennego o podstawie długości \(\displaystyle{ 5 \sqrt{3}}\)cm , jeśli pole koła opisanego na tym trójkącie jest równe \(\displaystyle{ 25\pi \ cm^2}\).

Wiem, że trzeba bedzie użyc tw. sinusów, ale wiem też ze trzeba tu rozpatrzyc dwa przypadki. I już nie mam pojęcia jakie..

Proszę o pomoc.

Pozdrawiam
Crizz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4094
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 805 razy

Obwód trójkąta - twierdzenie sinusów

Post autor: Crizz »

Korzystasz ze wzoru \(\displaystyle{ \frac{a}{sin\alpha}=2r}\), żeby wyliczyć kąt \(\displaystyle{ \alpha}\) i tu masz te dwa przypadki, bo sinus wychodzi dodatni, więc \(\displaystyle{ \alpha}\) jest albo kątem pierwszej, albo kątem drugiej ćwiartki układu współrzędnych.
tometomek91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2959
Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 281 razy
Pomógł: 498 razy

Obwód trójkąta - twierdzenie sinusów

Post autor: tometomek91 »

Czy trojkąt jest ostrokątny (wtedy \(\displaystyle{ sin\alpha=60}\)) lub rozwartokątny (\(\displaystyle{ sin\alpha=120}\)).
Crizz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4094
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 805 razy

Obwód trójkąta - twierdzenie sinusów

Post autor: Crizz »

tometomek91 pisze:wtedy \(\displaystyle{ sin\alpha=60}\)).
Wtedy to \(\displaystyle{ \alpha}\) wychodzi zespolone
Awatar użytkownika
kamilrun
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 221
Rejestracja: 31 paź 2009, o 10:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: krk
Podziękował: 57 razy
Pomógł: 5 razy

Obwód trójkąta - twierdzenie sinusów

Post autor: kamilrun »

aha, oto chodziło.. Czyli teraz jeden przypadek to będą wszystkie kąty po 60st, a drugi to 120, 30, 30?

Dziękuje bardzo za pomoc
tometomek91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2959
Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 281 razy
Pomógł: 498 razy

Obwód trójkąta - twierdzenie sinusów

Post autor: tometomek91 »

sorki, chyba inni się domyślą
ODPOWIEDZ