pole trapezu

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
anitkaa27
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 29 gru 2009, o 09:55
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: --
Podziękował: 2 razy

pole trapezu

Post autor: anitkaa27 »

Wysokość trapezu równoramiennego ma długość 2,4 dm, a jego przekontne są prostopadłe. Oblicz pole tego trapezu.
florek177
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3018
Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 322 razy

pole trapezu

Post autor: florek177 »

Wysokość trapezu h jest sumą wysokości 2 trójkątów prostokątnych, równoramiennych ( h1 , h - h1)
\(\displaystyle{ \frac{h_{1}}{\frac{b}{2}} = tg(45^{o}) \,\,\,}\) ; \(\displaystyle{ \frac{h - h_{1}}{\frac{a}{2}} = tg(45^{o}) \,\,\,}\)

\(\displaystyle{ 2 \, ( h - h_{1} ) = a}\)
\(\displaystyle{ 2 \, h_{1} = b}\)

dodaj oba stronami.
ODPOWIEDZ