Czworokąt wpisany w okrąg

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
karlus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 26 lis 2009, o 09:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Płock

Czworokąt wpisany w okrąg

Post autor: karlus »

Czworokąt ABCD jest wpisany w okrąg. Styczne do okręgu w punktach: B i D przecinają się na prostej AC. Wykaż że |AB||CD|=|AD||BC|. Jakieś pomysły ?
Awatar użytkownika
klaustrofob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1984
Rejestracja: 11 lis 2007, o 07:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: inowrocław
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 607 razy

Czworokąt wpisany w okrąg

Post autor: klaustrofob »

niech te styczne przecinają się w punkcie P. trójkąty CDP i DAP są podobne (dlaczego?). stąd: CD:PD=AD:AP. podobnie, trójkąty CBP i BAP są podobne, skąd: BC:PB=AB:AP. ale PB=PD. po wymnożeniu tych równości stronami otrzymujemy tezę.
ODPOWIEDZ