Obwody figur
-
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 30 gru 2009, o 20:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
Obwody figur
Trójkąt o bokach długości 10cm, 8cm, 12cm podzielono prostą równoległą do najdłuższego boku tak, aby pola otrzymanych figur były równe. Oblicz obwody otrzymanych figur.
-
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 30 gru 2009, o 20:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
Obwody figur
Mógłbyś wyjaśnić jak do tego doszedłeś?piasek101 pisze:Skala podobieństwa dużego (wyjściowego) trójkąta do małego to \(\displaystyle{ \sqrt 2}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 106
- Rejestracja: 18 maja 2009, o 21:44
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 10 razy
Obwody figur
Jeśli się nie mylę: pole małego jest 2 razy mniejsze od dużego. Ale to jednostki kwadratowe, nie zwykłe, więc trzeba jeszcze to spierwiastkować. (tłumaczę na czuja, więc nie jestem pewnym źródłem).
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Obwody figur
Bez ,,czuja".
Pole dużego jest 2 razy większe od małego , zatem \(\displaystyle{ \frac{P_d}{P_m}=2=k^2}\) (bo pola zmieniają się z kwadratem skali).
Pole dużego jest 2 razy większe od małego , zatem \(\displaystyle{ \frac{P_d}{P_m}=2=k^2}\) (bo pola zmieniają się z kwadratem skali).
-
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 30 gru 2009, o 20:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź