Kwadrat, koło, rozeta
-
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 30 gru 2009, o 20:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
Kwadrat, koło, rozeta
Każdy bok kwadratu jest średnicą koła. Wspólna część tych kół tworzy wewnątrz kwadratu rozetę czterolistną. Oblicz pole tej rozety (pole jej listków), jeżeli długość boku kwadratu równa się a.
- M Ciesielski
- Użytkownik
- Posty: 2524
- Rejestracja: 21 gru 2005, o 15:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bytom
- Podziękował: 44 razy
- Pomógł: 302 razy
Kwadrat, koło, rozeta
a - średnica każdego koła
\(\displaystyle{ \frac{a}{2}}\) - promień każdego z tych kół
wewnątrz kwadratu znajdują się zatem 4 półkola o promieniu \(\displaystyle{ \frac{a}{2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{a}{2}}\) - promień każdego z tych kół
wewnątrz kwadratu znajdują się zatem 4 półkola o promieniu \(\displaystyle{ \frac{a}{2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 23495
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Kwadrat, koło, rozeta
To prawda - ale trzeba obliczyć pole czterch ,,rybkowatych" listków (płatków).baQs pisze:a - średnica każdego koła
\(\displaystyle{ \frac{a}{2}}\) - promień każdego z tych kół
wewnątrz kwadratu znajdują się zatem 4 półkola o promieniu \(\displaystyle{ \frac{a}{2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 30 gru 2009, o 20:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź