Mam takie zadanie
"W trójkąt prostokątny o przeciwprostokątnej długości 12cm wpisano okrąg o promieniu 2cm. Oblicz pole i obwód."
Niby rozwiązałem to zadanie, lecz wychodzi mi niepoprawny wynik.
Wysokość trójkąta opadająca na przeciwprostokątną ma według mnie\(\displaystyle{ 2+ 2\sqrt{2}}\)
Pole wynosi więc \(\displaystyle{ 12+ 12\sqrt{2}}\)
Prawidłowy wynik to jednak 28cm
Co jest źle?
Okrąg wpisany w trójkąt
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
Okrąg wpisany w trójkąt
Z własności stycznych do okręgu zauważamy, że w trójkącie prostokątnym:
\(\displaystyle{ c=a-r+b-r \\ r= \frac{a+b-c}{2}}\)
Podstaw 2 i 12, drugie równanie to tw. Pitagorasa:
\(\displaystyle{ a^2+b^2=12^2}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 49
- Rejestracja: 15 paź 2009, o 19:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sosnowiec
- Podziękował: 1 raz
Okrąg wpisany w trójkąt
no to wyszło mi tak
\(\displaystyle{ a+b=16
144= a^{2} + b^{2}}\)
więc:
\(\displaystyle{ 144= (16-b)^{2}+ b^{2}
144= 256-32b+ 2b^{2}
b^{2} -16b+56=0}\)
Dalej wyliczam deltę, jednak wychodzi ona bez sensu.
Co jest źle?
\(\displaystyle{ a+b=16
144= a^{2} + b^{2}}\)
więc:
\(\displaystyle{ 144= (16-b)^{2}+ b^{2}
144= 256-32b+ 2b^{2}
b^{2} -16b+56=0}\)
Dalej wyliczam deltę, jednak wychodzi ona bez sensu.
Co jest źle?
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
Okrąg wpisany w trójkąt
Co to znaczy bez sensu?
\(\displaystyle{ \Delta=256-224=32 \\ \sqrt{\Delta}=4 \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ b_1= 8+2 \sqrt{2}}\) \(\displaystyle{ a_1= 8-2 \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ b_2=8-2 \sqrt{2}}\) \(\displaystyle{ a_2=8+2 \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ \Delta=256-224=32 \\ \sqrt{\Delta}=4 \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ b_1= 8+2 \sqrt{2}}\) \(\displaystyle{ a_1= 8-2 \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ b_2=8-2 \sqrt{2}}\) \(\displaystyle{ a_2=8+2 \sqrt{2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 107
- Rejestracja: 8 sty 2016, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: kraków
- Podziękował: 55 razy
Okrąg wpisany w trójkąt
Może ktoś narysować rysunek do tego, by skorzystać ze wzoru \(\displaystyle{ r= \frac{a+b-c}{2}}\)?
edit; nie trzeba juz
edit; nie trzeba juz