Wierzchołki trójkąta ABC leżą na okręgu o promieniu 5 cm. Bok AB zawiera środek okręgu, a bok BC wynosi 6 cm. Obwód trójkąta jest równy:
A. 8 cm B. 19 cm C. 16+ cm D. 24 E. za mało danych
Mi wyszło takie coś:
\(\displaystyle{ \sqrt{136-20*\sqrt{11}}}\)
Wynik w przybliżeniu 8 i dodając 16 to wychodzi 24, ale nie jest to równe a wiec czy mógłby to ktoś zrobić i podzielić się wynikiem i obliczeniami.
Obwód trójkąta
-
- Użytkownik
- Posty: 39
- Rejestracja: 24 lip 2009, o 21:11
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 4 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 1327
- Rejestracja: 25 maja 2008, o 15:36
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 335 razy
Obwód trójkąta
przeciwprostokątna jest średnicą okręgu, czyli jest to trójkąt prostokątnyBok AB zawiera środek okręgu,
policz sobie z tw.Pitagorasa:
\(\displaystyle{ x^2+6^2=10^2}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 2959
- Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 281 razy
- Pomógł: 498 razy
Obwód trójkąta
Bok AB jest średnicą, więc jego długość to 10 cm, a bok BC - 6 cm. AC wyliczymy z twierdzenia Pitagorasa:
\(\displaystyle{ |AC|^{2}+6^{2}=10^{2}\\
|AC|=8}\)
Zatem obwód jest równy: \(\displaystyle{ |AB|+|BC|+|AC|=10+6+8=24}\)cm.
Odpowiedź: D.
\(\displaystyle{ |AC|^{2}+6^{2}=10^{2}\\
|AC|=8}\)
Zatem obwód jest równy: \(\displaystyle{ |AB|+|BC|+|AC|=10+6+8=24}\)cm.
Odpowiedź: D.