Wykaż, że pole trójkąta pomniejszone o r jest równe r*AB

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
matematyk1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 53
Rejestracja: 5 wrz 2009, o 16:38
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 4 razy

Wykaż, że pole trójkąta pomniejszone o r jest równe r*AB

Post autor: matematyk1 »

Dany jest trójkąt prostokątny ABC o kącie prostym przy wierzchołku C. Promień okręgu wpisanego jest równy r. Wykaż, że pole trójkąta ABC pomniejszone o \(\displaystyle{ r ^{2}}\) jest równe r*AB.
matshadow
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 941
Rejestracja: 17 gru 2007, o 21:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kingdom Hearts
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 222 razy

Wykaż, że pole trójkąta pomniejszone o r jest równe r*AB

Post autor: matshadow »

\(\displaystyle{ S=pr\\p=\frac{a+b+c}{2}\\pr-r^2=r(p-r)}\)
Niech c będzie bokiem AB
Pytamy, czy \(\displaystyle{ p-r=c}\)
czyli czy
\(\displaystyle{ \frac{a+b+c}{2}-r=c\\r=\frac{a+b-c}{2}}\)
To ostatnie to prawda dla trójkąta prostokątnego, dowód tu 152441.htm
matematyk1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 53
Rejestracja: 5 wrz 2009, o 16:38
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 4 razy

Wykaż, że pole trójkąta pomniejszone o r jest równe r*AB

Post autor: matematyk1 »

matshadow pisze:To ostatnie to prawda dla trójkąta prostokątnego, dowód tu 152441.htm
Tego nawet nie trzeba udowadniać, bo jest w większości tablic matematycznych.
ODPOWIEDZ