Dany jest czworokąt ABCD wpisany w okrąg. Długości boków tego czworokąta są kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego. Pierwszy wyraz tego ciągu jest równy podwojonej różnicy ciągu. Pole czworokąta jest równe P=\(\displaystyle{ 18 \sqrt{30}}\) . Wyznacz różnicę ciągu.
Dane wiem jak wypisać Dodatkowo wiem, że w 4-kącie wpisanym 2 przeciwległe kąty muszą dać w sumie 180st. Tylko nie wiem czy się to do czegokolwiek przyda.
4-kąt wpisany w okrąg
-
- Użytkownik
- Posty: 53
- Rejestracja: 5 wrz 2009, o 16:38
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 4 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 1659
- Rejestracja: 12 lip 2009, o 10:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Skierniewice/Rawa Maz.
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 278 razy
4-kąt wpisany w okrąg
zacznijmy od długości boków:
\(\displaystyle{ a_1=2r \\ a_2=3r \\ a_3=4r \\ a_4=5r}\)
A następnie skorzystaj ze wzoru Brahmagupty:
... rahmagupty
\(\displaystyle{ a_1=2r \\ a_2=3r \\ a_3=4r \\ a_4=5r}\)
A następnie skorzystaj ze wzoru Brahmagupty:
... rahmagupty
-
- Użytkownik
- Posty: 53
- Rejestracja: 5 wrz 2009, o 16:38
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 4 razy
4-kąt wpisany w okrąg
Widziałem już ten wzór, ale nie chcę z niego korzystać, gdyż nie jest to wzór ze szkoły, wolę podręcznikowe rozwiązanie.
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
4-kąt wpisany w okrąg
Może to jest ,,podręcznikowe" :
- z tw kosinusów (podziel czworokąt przekątną na dwa trójkąty) wyznaczyć kosinus jednego z kątów (czyli też przeciwległego)
- potem sinusy
- pole czworokąta to suma pól dwóch trójkątów.
- z tw kosinusów (podziel czworokąt przekątną na dwa trójkąty) wyznaczyć kosinus jednego z kątów (czyli też przeciwległego)
- potem sinusy
- pole czworokąta to suma pól dwóch trójkątów.
-
- Użytkownik
- Posty: 53
- Rejestracja: 5 wrz 2009, o 16:38
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 4 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 4672
- Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 124 razy
- Pomógł: 978 razy
4-kąt wpisany w okrąg
Mam to samo zadanie;)
Z tw cosinusów wyznaczam przekątną i zostaje mi
\(\displaystyle{ 4r ^{2}-20rcos \alpha +24rcos(180- \alpha )=0}\)
Nie wiem co dalej zrobić z tym czymś, bo jak zacznę to podstawiać do tw sinusów, to i tak nic nie wyliczę;( Ktoś ma jakiś pomysł?
Z tw cosinusów wyznaczam przekątną i zostaje mi
\(\displaystyle{ 4r ^{2}-20rcos \alpha +24rcos(180- \alpha )=0}\)
Nie wiem co dalej zrobić z tym czymś, bo jak zacznę to podstawiać do tw sinusów, to i tak nic nie wyliczę;( Ktoś ma jakiś pomysł?
4-kąt wpisany w okrąg
\(\displaystyle{ cos\left( 180- \alpha \right)=-cos \alpha}\)
wyciągnij r przed nawias i wyznacz cos
wyciągnij r przed nawias i wyznacz cos