Okrąg wpisany i opisany na trójkącie

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
matematyk1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 53
Rejestracja: 5 wrz 2009, o 16:38
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 4 razy

Okrąg wpisany i opisany na trójkącie

Post autor: matematyk1 »

Dany jest trójkąt o bokach długości 4, 6 i kącie między nimi 120st. Wyznacz długość promienia okręgu opisanego na trójkącie i wpisanego w ten trójkąt.

Korzystam z tablic maturalnych, na ich podstawie mogę wyliczyć 3 bok, a następnie promienie. Jednak w odpowiedziach podane są inne wyniki. Wiem, że podobny temat już był, jednak proszę o pomoc (łopatologiczne wyliczenie), gdyż robiłem to zadanie już kilka razy i najwidoczniej ciągle mam ten sam błąd. Dzięki
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Okrąg wpisany i opisany na trójkącie

Post autor: piasek101 »

Z kosinusów trzeci bok - bez żadnych tablic (Ty chyba masz na myśli takie z wzorami)..

Potem możesz tak :
- pole (ze wzoru z sinusem kąta)
- z pola (r) (ze wzoru z połową obwodu)
- z tw sinusów (R).
Ostatnio zmieniony 29 gru 2009, o 15:54 przez piasek101, łącznie zmieniany 1 raz.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Okrąg wpisany i opisany na trójkącie

Post autor: anna_ »

Jaki masz ten trzeci bok i pole trójkąta?
matematyk1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 53
Rejestracja: 5 wrz 2009, o 16:38
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 4 razy

Okrąg wpisany i opisany na trójkącie

Post autor: matematyk1 »

Nie wiedzieć czemu trzeci bok mi wychodzi \(\displaystyle{ \sqrt{74}}\). A powinien być \(\displaystyle{ \sqrt{76}}\). Korzystam oczywiście z tablic ze wzorami-jakoś nie mam głowy do tych wzorów i wolę z tego korzystać.
Awatar użytkownika
Sherlock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2783
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 739 razy

Okrąg wpisany i opisany na trójkącie

Post autor: Sherlock »

\(\displaystyle{ c^2=16+36-48 \cdot (- \frac{1}{2})=76}\)
matematyk1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 53
Rejestracja: 5 wrz 2009, o 16:38
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 4 razy

Okrąg wpisany i opisany na trójkącie

Post autor: matematyk1 »

dzięki
ODPOWIEDZ