trójkąt prostokątny
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 26 gru 2009, o 11:51
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: So
- Podziękował: 6 razy
trójkąt prostokątny
Przyprostokątne trójkąta prostokątnego mają długość a i 2a. Oblicz długość promienia okręgu stycznego do obu przyprostokątnych o środku leżącym na przeciwprostokątnej.
-
- Użytkownik
- Posty: 4438
- Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1313 razy
trójkąt prostokątny
Poprowadźmy promienie danego okręgu do każdej z przyprostokątnych trójkąta. Rozważmy dowolny kąt ostry trójkąta. Na jego ramionach zostały odłożone odcinki równoległe (jeden równy promieniowi \(\displaystyle{ r}\) danego okręgu, drugi będący jedną z przyprostokątnych trójkąta).
Z twierdzenia Talesa dostajemy \(\displaystyle{ \frac{2a-r}{r}=\frac{2a}{a}}\) lub \(\displaystyle{ \frac{a-r}{r}=\frac{a}{2a}}\). W obydwu przypadkach dostajemy jednak \(\displaystyle{ r=\frac{2}{3}a}\).
Z twierdzenia Talesa dostajemy \(\displaystyle{ \frac{2a-r}{r}=\frac{2a}{a}}\) lub \(\displaystyle{ \frac{a-r}{r}=\frac{a}{2a}}\). W obydwu przypadkach dostajemy jednak \(\displaystyle{ r=\frac{2}{3}a}\).