Narysuj dziesięciokąt, którego dowolne dwa sąsiednie boki, są prostopadłe. Ile kątów wewnętrznych wklęsłych może mieć taki dziesięciokąt?
Czasami są 3, a czasami 4
a wy jak uwazacie?
dzięki za odpowiedź :
Katy dziesięciokąta
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10226
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2362 razy
Katy dziesięciokąta
Mi się zdaje, że zawsze będzie miał 3 wklęsłe i 7 wypukłych...
Suma kątów wewnętrznych 10-kąta to \(\displaystyle{ (10-2) \cdot 180^\circ=3 \cdot 270^\circ+7 \cdot 90^\circ}\)
I gdyby był o jeden więcej wklęsły lub wypukły, toby się nie zgadzało.
Suma kątów wewnętrznych 10-kąta to \(\displaystyle{ (10-2) \cdot 180^\circ=3 \cdot 270^\circ+7 \cdot 90^\circ}\)
I gdyby był o jeden więcej wklęsły lub wypukły, toby się nie zgadzało.
Katy dziesięciokąta
Ale kat wklęsły to większy od 180 stopni
3*270=810
wiec jesli one miałyby jedynie po 200 stopni to mogą byc 4 chyba nie?
no bo 4*200=800
więc??
3*270=810
wiec jesli one miałyby jedynie po 200 stopni to mogą byc 4 chyba nie?
no bo 4*200=800
więc??
Katy dziesięciokąta
Ale!
z zadania nie wynika, że wszystkie sasiednie boki musza byc prostopadłe prawda?W zadaniu jest dokładnie wystarczone ze dwa sasiednie boki mają być prostopadłe. Więc jesli
4*200=800 to by były te 4 wypukle
1440-800=640
jeden prosty czyli 640-90=550
i zostaje jeszcze 5 katów, wiec kazdy mógłby miec po 110 na przykład.
z zadania nie wynika, że wszystkie sasiednie boki musza byc prostopadłe prawda?W zadaniu jest dokładnie wystarczone ze dwa sasiednie boki mają być prostopadłe. Więc jesli
4*200=800 to by były te 4 wypukle
1440-800=640
jeden prosty czyli 640-90=550
i zostaje jeszcze 5 katów, wiec kazdy mógłby miec po 110 na przykład.
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10226
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2362 razy
Katy dziesięciokąta
Dowolne dwa sąsiednie boki w mojej opinii oznacza, że jak weźmiemy dowolne dwa sąsiednie boki, to będą one prostopadłe (tak to zrozumiałem po raz pierwszy). Inaczej zadanie z grubsza nie ma sensu. W każdym razie, faktycznie jest sformułowane dość dwuznacznie...jismena pisze:Narysuj dziesięciokąt, którego dowolne dwa sąsiednie boki są prostopadłe. Ile kątów wewnętrznych wklęsłych może mieć taki dziesięciokąt?
Katy dziesięciokąta
Zauważ jednak, że aby boki mogły być do siebie prostopadłe, to kąt między nimi nie musi być prosty. Narysuj sobie dziesięciokąt np. o wyglądzie schodków. Tak jak już wcześniej ktoś wspominał, są trzy kąty po 270 stopni i siedem kątów po 90 stopni. Wszystkie boki są również do siebie prostopadłe.
Myślę, że tym przypadku fraza "dwa dowolne" oznacza po prostu, że każda dowolna para boków musi być prostopadła. W końcu matematyka to nie język polski, treści zadań często zawierają niedociągnięcia xP
Myślę, że tym przypadku fraza "dwa dowolne" oznacza po prostu, że każda dowolna para boków musi być prostopadła. W końcu matematyka to nie język polski, treści zadań często zawierają niedociągnięcia xP