ZADANIE 1
Oblicz pole równoległoboku o kącie ostrym \(\displaystyle{ \alpha}\) i przekątnych p i q(p>q).
ZADANIE 2
Kąt ostry między przekątnymi równoległoboku o bokach długości a i b(a>b)ma miarę \(\displaystyle{ \gamma}\).Oblicz pole równoległoboku.
Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu tych zadań.
Pole równoległoboku
-
- Użytkownik
- Posty: 30
- Rejestracja: 30 lis 2009, o 20:24
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
-
- Użytkownik
- Posty: 30
- Rejestracja: 30 lis 2009, o 20:24
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
Pole równoległoboku
Czy mogłabym prosić o pełne rozwiązanie tych zadań,lub wskazówki(co po kolei robić,by otrzymać wynik)?
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Pole równoległoboku
1.Z tw kosinusów
\(\displaystyle{ p^2=a^2+b^2-2abcos(180-\alpha)}\)
\(\displaystyle{ q^2=a^2+b^2-2abcos\alpha}\)
W pierwszym wzór redukcyjny; potem dodać oba stronami - wyznaczyć \(\displaystyle{ (a^2+b^2)}\) w zależności od danych; z obliczonym wrócić do np do pierwszego - wyznaczyć (ab); obliczać pole ze wzoru
\(\displaystyle{ P=absin\alpha}\).
\(\displaystyle{ p^2=a^2+b^2-2abcos(180-\alpha)}\)
\(\displaystyle{ q^2=a^2+b^2-2abcos\alpha}\)
W pierwszym wzór redukcyjny; potem dodać oba stronami - wyznaczyć \(\displaystyle{ (a^2+b^2)}\) w zależności od danych; z obliczonym wrócić do np do pierwszego - wyznaczyć (ab); obliczać pole ze wzoru
\(\displaystyle{ P=absin\alpha}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 30
- Rejestracja: 30 lis 2009, o 20:24
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa