trójkąt prostokątny - wysokość

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Ankaaa993
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 371
Rejestracja: 16 kwie 2009, o 21:03
Płeć: Kobieta
Podziękował: 142 razy

trójkąt prostokątny - wysokość

Post autor: Ankaaa993 »

w trójkącie prostokątnym stosunek przyprostokątnych jest równy \(\displaystyle{ \frac{7}{2}}\). Wykaż,że wysokość poprowadzona z wierzchołka kąta prostegoi dzieli przeciwprostokątną na odciki, których stosunek jest równy
\(\displaystyle{ \frac{49}{4}}\)
JankoS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3101
Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zarów
Pomógł: 635 razy

trójkąt prostokątny - wysokość

Post autor: JankoS »

Zauważmy, że trójkąty ABC, ACD, CBD są podobne. Stąd \(\displaystyle{ \frac{7}{2}= \frac{h}{y} \ i \ \frac{7}{2}= \frac{x}{h} .}\) Rugując z układu h dostajemy (albo nie?) szukany związek.
Ankaaa993
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 371
Rejestracja: 16 kwie 2009, o 21:03
Płeć: Kobieta
Podziękował: 142 razy

trójkąt prostokątny - wysokość

Post autor: Ankaaa993 »

a czy przyprostokątne nie powinny być oznaczone np 7k i 2k ?
JankoS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3101
Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zarów
Pomógł: 635 razy

trójkąt prostokątny - wysokość

Post autor: JankoS »

W sensie konieczności "nie powinny" (w zadaniu nie była o tym mowa), ale oznaczyć sobie można - byle to k było dodatnie - i tak się to uprości.
ODPOWIEDZ