związek między obwodem trójkąta a R

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Kocurka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 178
Rejestracja: 4 lut 2007, o 00:57
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Tarnów
Podziękował: 130 razy

związek między obwodem trójkąta a R

Post autor: Kocurka »

Wykazać, że między obwodem a+b+c trójkąta i promieniem R okręgu opisanego na tym trójkącie zachodzi związek:
\(\displaystyle{ a+b+c=8R \ cos\frac{\alpha}{2} cos \frac{\beta}{2} cos \frac{\gamma}{2}}\)

wiem, że trzeba skorzystać z tw sinusów, więc otrzymuję coś takiego:
\(\displaystyle{ a+b+c= 2Rsin\alpha + 2R sin\beta + 2R sin\gamma}\)

i nie wiem co dalej zrobić, będę wdzięczna za pomoc.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

związek między obwodem trójkąta a R

Post autor: anna_ »

post561384.htm
ODPOWIEDZ