Dowód wzoru Brahmagupty
- Sir George
- Użytkownik
- Posty: 1145
- Rejestracja: 27 kwie 2006, o 10:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z Konopii
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 203 razy
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik
- Posty: 2970
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 293 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 177
- Rejestracja: 9 paź 2005, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z daleka
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 16 razy
Dowód wzoru Brahmagupty
Dzieki panowie;]
Mam problem :/
Czy ktos by mi mogl wytlumaczyc dlaczego
\(\displaystyle{ ((p + q)^{2} - (r - s)^{2})\cdot ((r + s)^{2} - (p - q)^{2})\,=\,(p + q + r - s)\cdot (p + q + s - r)\cdot (p + r + s - q)\cdot (q + r + s - p)}\)
Jakos tego nie moge zauwazyc... ??:
OK, już wiem, idiota ze mnie
Mam problem :/
Czy ktos by mi mogl wytlumaczyc dlaczego
\(\displaystyle{ ((p + q)^{2} - (r - s)^{2})\cdot ((r + s)^{2} - (p - q)^{2})\,=\,(p + q + r - s)\cdot (p + q + s - r)\cdot (p + r + s - q)\cdot (q + r + s - p)}\)
Jakos tego nie moge zauwazyc... ??:
OK, już wiem, idiota ze mnie