Pola trójkątów w trapezie równoramiennym

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Barol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 41
Rejestracja: 25 lis 2009, o 16:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Czersk
Podziękował: 1 raz

Pola trójkątów w trapezie równoramiennym

Post autor: Barol »

\(\displaystyle{ Pole\ trapezu\ równoramiennego \jest \ równe \ 36 cm ^{2},\\ a \ stosunek \ długości\ podstaw \wynosi\ 1:2.\ Oblicz\ pola \czterech\ trojkatów,\ na\ ktore \dzielą \ten\ trapez\ jego\ przekątne.}\)

Proszę o wyjaśnienie metodyki, a nie wyniki.
Piro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 47
Rejestracja: 15 lut 2009, o 19:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krosno
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 11 razy

Pola trójkątów w trapezie równoramiennym

Post autor: Piro »

musisz wiedzieć coś o wysokości...
To może być trapez a = 6 b = 12 h = 4 jak również a = 8 b = 16 h = 3
Barol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 41
Rejestracja: 25 lis 2009, o 16:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Czersk
Podziękował: 1 raz

Pola trójkątów w trapezie równoramiennym

Post autor: Barol »

W odpowiedziach dopuszczalny jest jeden układ pól tych trójkątów
Piro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 47
Rejestracja: 15 lut 2009, o 19:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krosno
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 11 razy

Pola trójkątów w trapezie równoramiennym

Post autor: Piro »

Można by było się dowiedzieć jaki to układ ponieważ tych układów jest dużo... \(\displaystyle{ f(x) = - \frac{3}{2}x + 36}\)
gdzie \(\displaystyle{ x < 24}\) \(\displaystyle{ \wedge x > 0}\)
f(x) - wysokość
x - jedna z podstaw
\(\displaystyle{ 36 = \frac{x+2x}{2} \cdot f(x)}\)
Możesz podstawić wszystko
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Pola trójkątów w trapezie równoramiennym

Post autor: piasek101 »

Zadanie ma jednoznaczne rozwiązanie.

Górna podstawa krótsza (x).
Wysokość górnego trójkąta (y).
Trójkąty górny i dolny są podobne.

Z pola trapezu masz \(\displaystyle{ xy=8}\)

Pola szukanych trójkątów uzależniasz od (xy) i po kłopocie.
ODPOWIEDZ