Krótsza podstawa trapezu i jego wysokość mają równe długości i są o 3 cm krótsze od dłuższej podstawy. Pole trapezu jest równe \(\displaystyle{ 45cm^{2}}\). Oblicz długości podstaw tego trapezu ?
Wie ktoś jak rozwiązać to zadanie ?
długości podstaw trapezu
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
długości podstaw trapezu
Długość krótszej podstawy i wysokości oznacz przez x.
Wówczas długość dłuższej podstawy wynosi x+3.
Teraz wstaw te dane do wzoru na pole powierzchni trapezu, przyrównaj do podanej w zadaniu wartości i z otrzymanego równania wyznacz x. Następnie oblicz długość dłuższej podstawy.
Wówczas długość dłuższej podstawy wynosi x+3.
Teraz wstaw te dane do wzoru na pole powierzchni trapezu, przyrównaj do podanej w zadaniu wartości i z otrzymanego równania wyznacz x. Następnie oblicz długość dłuższej podstawy.
-
- Użytkownik
- Posty: 1086
- Rejestracja: 22 paź 2009, o 19:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polen
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 306 razy
długości podstaw trapezu
\(\displaystyle{ b=h=a-3}\)
\(\displaystyle{ P= \frac{1}{2}(a +b) \cdot h}\)
\(\displaystyle{ 45 = \frac{1}{2}(a+a-3) \cdot (a-3)}\)
\(\displaystyle{ 90 = 2a^2-9a+9}\)
\(\displaystyle{ a=9}\)
\(\displaystyle{ b=h=6}\)
\(\displaystyle{ P= \frac{1}{2}(a +b) \cdot h}\)
\(\displaystyle{ 45 = \frac{1}{2}(a+a-3) \cdot (a-3)}\)
\(\displaystyle{ 90 = 2a^2-9a+9}\)
\(\displaystyle{ a=9}\)
\(\displaystyle{ b=h=6}\)