na półokręgu

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
marthaaaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 27 paź 2009, o 21:01
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 1 raz

na półokręgu

Post autor: marthaaaa »

Na półokręgu o średnicy AB= 25cm obrano punkty C i D takie, ze cięciwa AD=15 cm, a cięciwa AC=20 cm. Oblicz różnice długości obwodów trójkątów ABC i CBD.
Awatar użytkownika
silicium2002
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 786
Rejestracja: 9 lip 2009, o 15:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 114 razy

na półokręgu

Post autor: silicium2002 »

Mamy tam doczynienia z trójkątami pitagorejskimi (trójkąty są prostokątne, bo mamy kąt wpisany oparty na półokręgu), łatwo policzyć że obwody są sobie równe...
marthaaaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 27 paź 2009, o 21:01
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 1 raz

na półokręgu

Post autor: marthaaaa »

No tak, w trójkącie ABC jest kąt prosty, ale w CDB nie ma. Więc jak to zrobić, zeby obliczyć bok CD??
ODPOWIEDZ