Mam takie zadanie ,jak dla mnie trudne max.
Arkusz papieru formatu a4 jest prostokątem,który po złoeniu na pół daje dwa prostokąty podobne do prostokata wyjsciowego (arkusze formatu a5)
a)jaki jest stosunek długości boków arkusza A4?
b)krótszy bok arkusza A4 ma dłgość 21 cm.jaka długość ma dłuzszy bok?odpowiedz podaj z dokładnoscia do 1 mmm
c) jakie sa wymiary arkusza A5,a jakie arkusza A6?
arkusz paiperu formatu a4
arkusz paiperu formatu a4
Oznacz sobie boki kartki A4 jako x i y. Pomyśl teraz jakie długości będą miały boki kartki A5. Potem wystarczy skorzystać z tego, że te 2 prostokąty są podobne...
arkusz paiperu formatu a4
tu nie ma zadnych wymiarow podanych.... a wynik powienien wyjsc \(\displaystyle{ \sqrt{2} :1}\)
arkusz paiperu formatu a4
Nie patrz na wynik zanim nie rozwiążesz zadania, bo po co?
Jeżeli dłuższy bok karki A4 oznaczysz jako \(\displaystyle{ x}\) (krótszy jako \(\displaystyle{ y}\)), to kartka A5 będzie miała wymiary \(\displaystyle{ y}\) i \(\displaystyle{ \frac{x}{2}}\).
Wiesz, że są to figury podobne, wobec tego:
\(\displaystyle{ \frac{x}{y}=\frac{y}{\frac{x}{2}}}\)
Pozdrawiam!
Jeżeli dłuższy bok karki A4 oznaczysz jako \(\displaystyle{ x}\) (krótszy jako \(\displaystyle{ y}\)), to kartka A5 będzie miała wymiary \(\displaystyle{ y}\) i \(\displaystyle{ \frac{x}{2}}\).
Wiesz, że są to figury podobne, wobec tego:
\(\displaystyle{ \frac{x}{y}=\frac{y}{\frac{x}{2}}}\)
Pozdrawiam!