aubobus i miasta A i B
-
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 27 paź 2009, o 21:01
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 1 raz
aubobus i miasta A i B
Między miastami kursuje autobus. Droga do miasta A prowadzi przez równine, a potem przez wzgórze, za którym znajduje się miejscowość B. Autobus jadąc po terenie równym rozwija prędkość 45km/h, pod górę 25km/h, a z góry 50km/h. Podróż z A do B trwa 4 godziny, a z B do A 4,5 godziny. Ile jest kilometrów z miasta A do B, jeżeli odcinek drogi po równym terenie wynosi 22,5km??
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10218
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2361 razy
aubobus i miasta A i B
\(\displaystyle{ \large \begin{cases} \cfrac{ \ 22.5 \text{km} \ }{ \ 45 \cfrac{\text{km}}{\text{h}} \ }+\cfrac{ \ 25 \cfrac{\text{km}}{\text{h}} \ }{ \ x \ } + \cfrac{ \ 50 \cfrac{\text{km}}{\text{h}} \ }{ \ y \ }=4\text{h} \\
\cfrac{ \ 22.5 \text{km} \ }{ \ 45 \cfrac{\text{km}}{\text{h}} \ }+\cfrac{ \ 25 \cfrac{\text{km}}{\text{h}} \ }{ \ y \ } + \cfrac{ \ 50 \cfrac{\text{km}}{\text{h}} \ }{ \ x \ }=4.5\text{h} \end{cases}}\)
\cfrac{ \ 22.5 \text{km} \ }{ \ 45 \cfrac{\text{km}}{\text{h}} \ }+\cfrac{ \ 25 \cfrac{\text{km}}{\text{h}} \ }{ \ y \ } + \cfrac{ \ 50 \cfrac{\text{km}}{\text{h}} \ }{ \ x \ }=4.5\text{h} \end{cases}}\)