Dane są punkty A=(0,0) i B=(4,2).
a) Znajdź takie punkty C i D, aby trójkąty ABC i ABD był równoboczne
b) Znajdź równanie okręgu wpisanego w romb ABCD
c) Oblicz pole figury, którą otrzymamy po usunięciu z rombu ABCD wnętrza wpisanego w niego koła.
Jak się za to zabrać?
Znajdź punkty, aby stworzyły trójkąt równoboczny
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Znajdź punkty, aby stworzyły trójkąt równoboczny
Wyznacz prostą prostopadłą do AB idącą przez środek AB.
Skoro |AB| to długość boku szukanego trójkąta - na znalezionej prostopadłej wyznaczasz dwa punkty (po obu stronach AB) odległe od prostej o \(\displaystyle{ 0,5|AB|\sqrt 3}\).
Ps. Z ,,banem" można pisać posty ?
Skoro |AB| to długość boku szukanego trójkąta - na znalezionej prostopadłej wyznaczasz dwa punkty (po obu stronach AB) odległe od prostej o \(\displaystyle{ 0,5|AB|\sqrt 3}\).
Ps. Z ,,banem" można pisać posty ?
-
- Użytkownik
- Posty: 89
- Rejestracja: 3 wrz 2009, o 19:30
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 1 raz
Znajdź punkty, aby stworzyły trójkąt równoboczny
O 0,5 |AB| czy o wysokość w trójkącie równobocznym? Próbowałem tak, ale wtedy nie wychodzi mi rachunkowo.
A z tym banem to sam się zastanawiam : D
A z tym banem to sam się zastanawiam : D
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Znajdź punkty, aby stworzyły trójkąt równoboczny
Dopowiem - na środku odcinka AB stawiasz okrąg o promieniu \(\displaystyle{ 0,5|AB|\sqrt 3}\) i szukasz jego punktów przecięcia ze znalezioną prostopadłą. Oczywiście można też inaczej.