Twirdzenie sin i cos 2

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Laki_Luk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 10 cze 2006, o 15:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczytno

Twirdzenie sin i cos 2

Post autor: Laki_Luk »

Witam to znowu ja:)
Mam takie jeszcze jedno zadanko które mi opornie idzie.
Tak więc:
Boki trójkąta ABC mają dł. AB=3, AC=2√3 i BC=5.
Oblicz:
a) miarę największego kąta
b)dł. środkowej CC1
c) dł. promienia okręgu wpisanego w ten trójkąt

Obliczyłem niby największy kąt (dzięki własności o największym kącie naprzeci najdłuższego boku) z twierdzenia cos. dla boku BC i wyszło mi cos -√2/6 (nie wiem czy dobrze bo w zad w końcu chodzi o miarę, może w stopniach).
I z tego można by obliczyć środkową z twier. cos dzięki obliczonemu cos. ale nie wiem czy to dobry sposób bo wynik wychodzi nie ładny (√14�+√6) i teraz nie wiem jak obliczyć ten promień i czy wogóle mój tok myślenia jest dobry.
ODPOWIEDZ