oblicz pole zacieniowanego obszaru
-
- Użytkownik
- Posty: 61
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 18:54
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 4 razy
oblicz pole zacieniowanego obszaru
Oblicz pole zacieniowanego obszaru:
\(\displaystyle{ [img:1qy5i2g3][/img:1qy5i2g3]}\)-- 16 gru 2009, o 20:01 --Jest to prostokąt o bokach:
-Na górze 2
-po bokach 1
\(\displaystyle{ [img:1qy5i2g3][/img:1qy5i2g3]}\)-- 16 gru 2009, o 20:01 --Jest to prostokąt o bokach:
-Na górze 2
-po bokach 1
-
- Użytkownik
- Posty: 656
- Rejestracja: 11 gru 2009, o 16:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: aaa
- Pomógł: 119 razy
oblicz pole zacieniowanego obszaru
Pole trójkąta czerwonego z okręgiem nie wyciętym to \(\displaystyle{ P=2-1=1[j^2]}\)
Wystarczy, więc znaleźdź pole koła wpisanego(wzór znajdziesz, jak nie znasz) w trójkąt o bokach \(\displaystyle{ 2; \sqrt{2}; \sqrt{2}}\)
Wystarczy, więc znaleźdź pole koła wpisanego(wzór znajdziesz, jak nie znasz) w trójkąt o bokach \(\displaystyle{ 2; \sqrt{2}; \sqrt{2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 61
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 18:54
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 4 razy
oblicz pole zacieniowanego obszaru
nie rozumiem tego wcale,
skoro h=1 to r=1/3???
Pole tego koła wtedy będzie równe P=1/9\(\displaystyle{ pi}\)
skoro h=1 to r=1/3???
Pole tego koła wtedy będzie równe P=1/9\(\displaystyle{ pi}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 61
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 18:54
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 4 razy
oblicz pole zacieniowanego obszaru
ale ten wynik nie pasuje do odpowiedzi podanej w książce. Miałem obliczyć pole zacieniowanego obszaru, z waszą omocą obliczyłem pole trójkąta, później pole koła,
Taki wynik nam wyszedł P=1-1/9pi
A taki powinien wyjść P=1-(3- \(\displaystyle{ 2 \sqrt[]{2}}\))pi
Taki wynik nam wyszedł P=1-1/9pi
A taki powinien wyjść P=1-(3- \(\displaystyle{ 2 \sqrt[]{2}}\))pi
- wujomaro
- Użytkownik
- Posty: 2154
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 299 razy
oblicz pole zacieniowanego obszaru
Promień okręgu wpisanego w trójkąt to:
\(\displaystyle{ \frac{2P}{a+b+c}}\)
P- pole trójkąta, więc
\(\displaystyle{ r= \frac{2}{2+ \sqrt{2}+ \sqrt{2} }= \frac{2}{2+2 \sqrt{2} }}\)
Ja znalazłem coś takiego. Nie wiem czy jest dobrze ale zobaczymy...
\(\displaystyle{ \frac{2P}{a+b+c}}\)
P- pole trójkąta, więc
\(\displaystyle{ r= \frac{2}{2+ \sqrt{2}+ \sqrt{2} }= \frac{2}{2+2 \sqrt{2} }}\)
Ja znalazłem coś takiego. Nie wiem czy jest dobrze ale zobaczymy...
-
- Użytkownik
- Posty: 61
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 18:54
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 4 razy
oblicz pole zacieniowanego obszaru
to to ja wiem ale czy z tego r trzeba się pozbyć pierwiastka w mianowniku?
jak ktoś by mógł obliczyć to pole byłbym wdzięczny-- 17 gru 2009, o 19:12 --już sobie z tym zadaniem poradziłem, dzieki za pomoc
jak ktoś by mógł obliczyć to pole byłbym wdzięczny-- 17 gru 2009, o 19:12 --już sobie z tym zadaniem poradziłem, dzieki za pomoc
-
- Użytkownik
- Posty: 656
- Rejestracja: 11 gru 2009, o 16:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: aaa
- Pomógł: 119 razy
oblicz pole zacieniowanego obszaru
Zastanów sie prosze nad tym co piszesz, jeśli nie wiesz: nie pisz.maciej1997 pisze:\(\displaystyle{ r=1+ \sqrt{2}=2,41421356...}\)
\(\displaystyle{ P=\pi r^{2}=5,82842682...\pi}\)
2 razy źle mu podpowiadasz.
\(\displaystyle{ r= \frac{P}{p}= \sqrt{2}-1 \Rightarrow P_{k}= \pi(3-2 \sqrt{2} \Rightarrow P_{zakres}=2-1- P_{k}= 1- \pi(3-2 \sqrt{2})}\)