Długości boków prostokąta

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
OneBlood
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 16 gru 2009, o 18:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań

Długości boków prostokąta

Post autor: OneBlood »

Mam takie zadanie : Obwód prostokąta jest równy 27 cm. Oblicz długości boków tego prostokąta, wiedząc, że jeden bok jest 3.5 razy dłuższy od drugiego.
Nie chce odpowiedzi ale jedynie wzoru jak to zadanie rozwiązać.
Z góry dziękuje za pomoc.
Awatar użytkownika
Sherlock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2783
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 739 razy

Długości boków prostokąta

Post autor: Sherlock »

Zamień zdania na równania
OneBlood pisze:Obwód prostokąta jest równy 27 cm
\(\displaystyle{ 2a+2b=27}\)
OneBlood pisze:jeden bok jest 3.5 razy dłuższy od drugiego
\(\displaystyle{ a=3,5b}\)
Pozostaje wyliczyć a i b.
Awatar użytkownika
wujomaro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2154
Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 299 razy

Długości boków prostokąta

Post autor: wujomaro »

Można również zrobić tak:
\(\displaystyle{ 27: \left(3,5+3,5+1+1 \right)=27:9}\) to bok a
bok b =...
ODPOWIEDZ