1.Zosia ma 36 orzechow, a krzysia o x orzechow wiecej. zapisz w postaci wyrazenia:
a)ile orzechow ma krzysia b)ile orzechow maja razem?
2.Rozwiąż równania:a)3x-4=-4x+3, b)8x=12, c) x/3 = 1/2
3.w sklepie MODNY CHIUCH żakiet kosztuje 150 zł
a) Przed świętami ceny towarów wzrosły o 2/5 pierwotnej ceny. Podaj cenę żakietu po podwyżce.
b) Po świętach nastąpiła wyprzedaż, a ceny obniżono do poziomu sprzed podwyżki. O ile procent obniżono cenę żakietu? Wynik podaj w liczbach całkowitych.
trzy zadania
- wujomaro
- Użytkownik
- Posty: 2154
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 299 razy
trzy zadania
Zad 3
a)2/5 to 40%
150*140%=210zł
(bo płacimy o 40% więcej)
b) \(\displaystyle{ \frac{210}{210}- \frac{150}{210}= \frac{60}{210}}\)
\(\displaystyle{ \frac{60}{210}= \frac{2}{7} \approx 29 \%}\)
Pozdrawiam.
a)2/5 to 40%
150*140%=210zł
(bo płacimy o 40% więcej)
b) \(\displaystyle{ \frac{210}{210}- \frac{150}{210}= \frac{60}{210}}\)
\(\displaystyle{ \frac{60}{210}= \frac{2}{7} \approx 29 \%}\)
Pozdrawiam.