1. oblicz miarę kata przecięcia przekatnych:
a) w czworokącie , którego pole jest równe 35 , a przekatne maja długosć 10 i 14
b) w prostokącie , którego pole jest równe 16√3, a jeden bok ma długośc 4
c) w równoległoboku którego dłuższy bok ma długość 5√5, wysokość poprowadzona na ten bok ma długośc 2√5, a długości przekątnych wynoszą 10√2 oraz 10
d) w trapezie prostokątnym, którego podstawy maja długośc 6 i 15cm a krótsze ramię ma długośc 8
GEOMETRIA - ZADANIA Z CZWOROKĄTAMI
-
- Użytkownik
- Posty: 33
- Rejestracja: 20 paź 2009, o 12:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: lublin
-
- Użytkownik
- Posty: 23495
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
GEOMETRIA - ZADANIA Z CZWOROKĄTAMI
a) d) (bo tylko te masz poprawnie napisane) idą z :
\(\displaystyle{ P=0,5d_1\cdot d_2\cdot sin\alpha}\) (wzór na pole czworokąta)
\(\displaystyle{ P=0,5d_1\cdot d_2\cdot sin\alpha}\) (wzór na pole czworokąta)