zbiory A i B w ukladzie wspołrzędnych

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
magola
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 15 gru 2009, o 14:51
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa

zbiory A i B w ukladzie wspołrzędnych

Post autor: magola »

W układzie współrzędnych zilustruj zbiory A i B takie, że A={(x,y):x \(\displaystyle{ \in}\) i \(\displaystyle{ \in}\) R i \(\displaystyle{ x^{2}}\) +\(\displaystyle{ y^{2}}\)+6x-8y+21\(\displaystyle{ \le}\) 0}
B={(x,y):x \(\displaystyle{ \in}\) i y\(\displaystyle{ \in}\) R i \(\displaystyle{ x^{2}}\) + y\(\displaystyle{ y^{2}}\)+2x+2y-14 \(\displaystyle{ \le}\)0} , a nastepnie na oddzielnych rysunkach zaznacz A\(\displaystyle{ \cap}\) B oraz A-B.
Proszę o pomoc, nie potrafie wyznaczyc zbiorów, ponieważ te okręgi w zaden sposób na siebie nie nachodzą, chyba, że mam bład w wyliczeniach srodka S i promienia r, ktore wyszly mi dla pierwszego okręgu S(-3,4) r=2, dla drugiego S(1,-1) r=4.
Crizz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4094
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 805 razy

zbiory A i B w ukladzie wspołrzędnych

Post autor: Crizz »

Powinno wyjść w drugim przypadku \(\displaystyle{ S=(-1,-1)}\), a nie \(\displaystyle{ S=(1,-1)}\). I to nie sa okręgi, tylko koła.
magola
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 15 gru 2009, o 14:51
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa

zbiory A i B w ukladzie wspołrzędnych

Post autor: magola »

Dzięki śliczne rzeczywiscie:)
ODPOWIEDZ