styczna do okregu prostopadła do prostej
styczna do okregu prostopadła do prostej
Napisz równanie stycznej do okręgu o równaniu: \(\displaystyle{ x^{2}}\)+\(\displaystyle{ y^{2}}\)-2x+12y+28=0 i prostopadłej do prostej k:y= -\(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\). Pomoże ktos? Ładnie prosze
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3247 razy
styczna do okregu prostopadła do prostej
Prosta prostopadła do \(\displaystyle{ y= -\frac{1}{2}}\) jest postaci \(\displaystyle{ x=c}\)
\(\displaystyle{ c^{2}+y^{2}-2c+12y+28=0}\)
\(\displaystyle{ y^2 + 12y + c^2 - 2c + 28 = 0}\)
Liczysz deltę a potem \(\displaystyle{ \Delta=0}\)
\(\displaystyle{ c^{2}+y^{2}-2c+12y+28=0}\)
\(\displaystyle{ y^2 + 12y + c^2 - 2c + 28 = 0}\)
Liczysz deltę a potem \(\displaystyle{ \Delta=0}\)